Florbal je naša vášeň a naozaj ním žijeme aj mimo pracovnej doby. Často chodievame aj na úplne obyčajné zápasy a mnohokrát si všímame, že veľa hráčov hráva s nevhodným vybavením, resp. s vybavením, ktoré im môže spôsobiť viac bolesti, ako radosti. Reč je tentokrát o florbalkách, resp. o ich dĺžke.

Možno nad tým mávnete rukou, no dĺžka hokejky ovplyvňuje jednak vašu hru a tiež vaše zdravie. Pozrite sa čo všetko zle zvolená dĺžka hokejky spôsobuje.

Príliš dlhá hokejka:

  • Horšia technika, pomalšie ovládanie loptičky
  • Zlá a nepresná streľba (nedostatočné prehnutie shaftu)
  • Menší cit, loptičku vediete ďaleko od tela

Príliš krátka hokejka:

  • Ťažšie bránenie, malý dosah florbalky
  • Hráte zohnutý, bolesti chrbta
  • Príliš sklonená hlava, menší prehľad o hre

Zvoliť správnu dĺžku florbalovej hokejky je pritom veľmi jednoduché. Môžete použiť napríklad nasledujúcu tabuľku:

Výška hráča Dĺžka florbalky (shaftu)
110 - 115 cm 50 - 55 cm
120 - 125 cm 60 - 67 cm
130 cm 70 - 77 cm
135 cm 70 - 80 cm
140 - 145 cm 80 - 82 cm
150 cm 85 - 87 cm
155 cm 85 - 90 cm
160 - 165 cm 90 - 92 cm
170 cm 91 - 95 cm
175 cm 95 - 96 cm
180 cm 95 - 98 cm
185 cm 95 - 103 cm
190 cm 100 - 103 cm
195 cm a viac 103 - 105 cm

Treba si však dať pozor na jednu vec. Nie je tomu tak dávno, čo sa zmenilo označovanie dĺžky hokejky. Kedysi sa udával len jeden rozmer, napr. 96 cm. To znamenalo, že dĺžka vašej palice, bez čepele (shaftu), má 96 cm. Dnes sa však už môžete stretnúť s takouto istou hokejkou, ktorá nesie označenie 107 cm. Je to spôsobené tým, že výrobcovia začali uvádzať dĺžku hokejky aj s čepeľou. Väčšina výrobcov našťastie označuje hokejky oboma číslami, takže sa najčastejšie stretnete s označením hokejky 96/107.

Ak sa vám hľadaním správnej dĺžky hokejky nechce zaoberať, príďte k nám na predajňu, a my vám radi pomôžeme vybrať hokejku, ideálnu pre vás. Ak si však chcete kúpiť florbalku z nášho internetového obchodu a neviete si vybrať správnu dĺžku máme pre vás hneď dva spôsoby, ako si ju rýchlo zmerať.

  1. Prvý spôsob sa používa asi najčastejšie a využijete pri ňom svoj pupok. Postavte sa k stene, tak aby ste stáli úplne vzpriamený. Florbalku o seba oprite a držte v ruke tak, aby sa koncom spodnej strany čepele dotýkala zeme. Horný koniec správne zvolenej hokejky by vám mal dosahovať po pupok, maximálne centimeter nad. Pokiaľ staršiu florbalku nemáte, zmerajte si vzdialenosť od zeme po pupok a máte približný rozmer.
  2. Druhý spôsob využíva vaše ruky. Opäť je treba stáť vzpriamene, ruku pripažte a pokrčte v lakti tak, aby vaša ruka, voči ramenu vytvárala pravý uhol. Čiže ruka pod lakťom nech je rovnobežne s podlahou. Správne dlhá florbalka by mala presne vyplniť priestor medzi vašou dlaňou a zemou. Zmerajte si túto dĺžku a pokojne si kúpte rovnako dlhú florbalovú hokejku.

Výber florbalky by ste nemali podceňovať a jej dĺžku už vôbec nie, ako vidíte, výrazne ovplyvňuje vašu hru. Možno si to ani neuvedomujete, no ak vyskúšate kratšiu a dlhšiu florbalku hneď po sebe, rozdiel spoznáte.

Zvoľte si teda takú, ktorá vás ušetrí bolesti a nepokazí vašu techniku. My v našom e-shope vždy uvádzame oba rozmery dĺžky hokejky, takže si veľmi jednoducho nájdete takú, ktorá vám bude vyhovovať. Florbalu zdar. ☺