Florbal patrí nie len u mládeže medzi najobľúbenejšie športy a jeho základňa u nás raketovo rastie. Jedným z hlavných dôvodov prečo tomu tak je, je jeho absolútna nenáročnosť na to, ako s ním začať. Ak vás napríklad baví hokej, no ceny za vybavenie sa vám zdajú závratné, florbal bude práve pre vás. Ak teda rozmýšľate o tom, ako sa stať florbalistom, čítajte nasledujúce riadky.

Najdôležitejším predpokladom pre úspešný florbalový štart je záujem o šport. Možno ani nie o samotný florbal, ale šport všeobecne. Mať radosť z pohybu a tešiť sa nielen na zápasy, ale aj na tréningy, je pre správny vývoj veľkým plusom. Pokiaľ človek niečo robí od srdca a nie z donútenia, časom sa to určite prejaví. Čiže, treba začať s vášňou.

Na úplnom florbalovom začiatku sú dôležité tri veci. Chuť hrať, mať s čím hrať a mať s kým hrať. Prvý bod sme si prešli. Venujme sa ďalším dvom. Mať si s kým zahrať je kľúčové ale v úvode vašej florbalovej kariéry, najmä ak nemáte priateľov, ktorí vaše nadšenie pre florbal zdieľajú, nemusí byť podmienkou mať partiu s ktorou sa dá hrať. Najprv si treba zvyknúť na vybavenie a naučiť sa pracovať s florbalkou, ktorá je predsa len trocha iná ako hokejka. Výhodou je, že základy techniky sa dajú naskillovať aj doma v detskej izbe, alebo niekde na dvore.

Čo určite odporúčame je poobzerať sa po originálnom florbalovom vybavení. Samozrejme florbal sa dá hrať aj v obyčajnom tričku, kraťasoch a v klasických teniskách. No z vlastnej skúsenosti vieme, že ak raz vyskúšate kvalitnú florbalovú výstroj, k obyčajným veciam sa už pri tréningu a zápasoch nikdy nevrátite. Pohodlie je totiž nadovšetko. Určite však neodporúčame kupovať si hneď všetko najdrahšie. To vôbec, skúšajte a uvidíte čo vám sadne. Pokiaľ si nie ste istí čo treba a čo nie, kedykoľvek nás navštívte alebo nám napíšte. U nás na predajni si môžete všetko vyskúšať a cez e-mail alebo online chat vám radi poradíme.

Ak už je výstroj vybratá a nebaví vás loptičku naháňať osamote, je čas nájsť si spoluhráčov. Našťastie dnes to už naozaj nie je problém. Florbal je fenomén aj na Slovensku a tak si svoju florbalovú potrebu bez problémov splní každý kto chce a na akejkoľvek úrovni chce. Ak vám stačí hrávať pre radosť na Facebooku nájdete mnoho skupín, ktoré sa každému novému hráčovi potešia. Stačí sa ozvať a prísť s novou partiou napríklad na Slovak Floorball Cup.

Ak to s florbalom myslíte troška vážnejšie a ešte stále patríte medzi mládež, máte to vlastne ešte jednoduchšie, ako florbaluchtiví amatéri. Florbalových klubov je už veľa a prakticky v každom väčšom aj menšom meste nejaké fungujú. Kedysi bolo bežné hrávať najskôr mestskú ligu až potom ísť do celoštátnej, no dnes už kluby hrajúce celoštátne ligy majú svoje mládežnícke tímy až do úrovne prípraviek a nemusíte tak stúpať na vrchol z úplného suterénu.

Začať v nejakom klube vám odporúčame aj my. Pokiaľ sa vyberiete touto cestou, potom naozaj stačí mať iba chuť hrávať. Ostatné veci zabezpečí klub. U detí dokonca vôbec nie je potrebné aby niekedy v živote držali hokejku. Kluby majú trénerov, ktorí deti postupne naučia všetko potrebné.

Aby sme to teda na konci nejak zhrnuli. Na začiatku sa rozhodnite koľko času chcete florbalu venovať. Niekomu stačí hrať ho v škole v rámci telesnej výchovy, niekto ho chce hrávať rekreačne v rámci voľného času a niekto má naozajstné florbalové sny o tom, že strieľa víťazný gól so slovenským znakom na hrudi. Je len na vás čo od florbalu očakávate a čo ste odchotní mu dať, nech sa už ale rozhodnete akokoľvek, budeme vás podporovať a sme tu pre vás.