V čase písania tohto príspevku je v plnom prúde zimná olympiáda v Pjongjangu a tak sa patrí, aby sme sa zamysleli nad tým či sa náš milovaný florbal niekedy tiež predstaví na hrách pod olympijskými kruhmi.

Samozrejme, ak by sa pýtali nás „laikov“ a florbalových nadšencov, odpoveď je jasná, florbal na olympiádu jednoznačne patrí. Keď sa však touto otázkou zaoberajú odborníci a to aj z radov florbalovej vrchnosti, odpoveď už taká jednoznačná nie je. Prečo? Dôvodov je viacero.

Florbal, nech ho máme akokoľvek radi, jednoducho, zatiaľ nie je, a asi ani nikdy nebude celosvetovo rozšíreným masovým športom. Amerika a aj Ázia, čo sú pre olympijské hnutie silné trhy, čaro florbalu objavujú len pozvoľne a to môže byť zásadný problém. Ekonomický výtlak florbalu ešte nie je taký silný, ako je to u iných dlhšie etablovaných športov.

Zohľadňuje sa tiež počet tímov, ktoré sa môžu uchádzať o zlato. Florbal je momentálne vo fáze, kedy špičkové tímy sú 2 a do širšej špičky patria ešte ďalšie 2, ostatní sú zatiaľ (a zrejme ešte dlho) len "druhá liga". Toto olympijský výbor posudzuje dosť citlivo, hoci určite by sme aj na olympiáde našli podobné športy, zdravím najmä stolný tenis a športovcov z Číny vo farbách všetkých ostatných reprezentácií.

Určitou šancou dostať sa na olympiádu je presadiť sa medzi tzv. ukážkové športy, teda športy, ktoré nie sú zaradené do olympijských disciplín, no majú šancu sa tam prebojovať. Smola je, že pri zaradzovaní týchto športov na olympiádu má silné slovo usporiadateľ. Tokyo 2020 nevyšlo a ak sa pozrieme realite do očí, je len malá šanca, že by si florbal chceli vziať k sebe Paríž alebo Los Angeles, čo sú najbližší hostitelia letných OH. Obe krajiny síce florbal poznajú, ale medzi masové športy tam florbal nepatrí.

Ďalším problémom je aj to, že trend je momentálne nastavený skôr na zoštíhľovanie olympiády. Hoci, ono je to zložitejšie, cieľom ani tak nie je obmedziť počet športov na OH, ale rozdať viac medailí jednotlivcom. Čiže skôr okresať tímové športy na úkor športov, v ktorých sa predstavia jednotlivci. Ak si predstavíme, že k už dnes obrovskej akcii by pribudlo minimálne 8 mužských a 8 ženských tímov, so zhruba 30 členným štábom ľudí pre každý tím, opäť ťahá florbal za kratší koniec. Poskytnúť takýmto početným tímom servis na úrovni, je finančne naozaj nákladné.

Netreba zabúdať ani na to, že je tu rad ďalších športov, ktoré sú zrejme aj etablovanejšie, ako florbal, no na olympiádu sa zatiaľ tiež nepozreli. Stačí spomenúť len príbuzný hokejbal, prípadne inline hokej, veľké rugby (sedmičkové na olympiáde je), atď.

Za zmienku možno stojí aj dnes už trocha úsmevná snaha presadiť florbal na zimnú olympiádu. Tá však má striktne dané pravidlá a florbal sa žiaľ nehrá na ľade ani snehu a tak je cesta týmto smerom zarúbaná.

Pozitívnou lastovičkou bola účasť florbalu na Svetových hrách 2017 vo Vroclavi. Svetové hry sú práve akousi náhradou olympiády pre neolympijské športy a konajú sa pod patronátom MOV. Florbal sa na nich predstavil prvýkrát, no turnaj sa hral s upravenými pravidlami (45 minút zápas, obmedzený počet hráčov, atď). Zatiaľ však nie je isté, či sa náš šport objaví aj na tých ďalších.

Napriek tomuto všetkému však stále veríme, že sa florbal raz stane olympijským športom a možno raz budeme pod piatimi kruhmi fandiť aj niekomu z vás, kto teraz číta tieto riadky. Urobíme pre to určite všetko čo je v našich silách. Vyzerá to však tak, že skôr ako v roku 2032 sa nedočkáme.