Pandémia COVID-19 stále zúri a florbal, nielen na Slovensku, dostal už niekoľko mesačnú stopku. Pre každého športovca je alfa-omegou jeho progresu, tréning. Pandémia raz pominie a my sa vrátime opäť do hál, veríme, že už čoskoro. Počas tejto vynútenej prestávky, ktorá nás všetkých florbalistov núti zostať doma, je dôležité udržať sa vo forme. S florbalovou hokejkou toho moc doma nenatrénujete, pokiaľ nemáte dostatočný priestor na povrch a florbalovú bránku.

V domácich podmienkach sa ale určite dá udržať v dostatočnej fyzickej kondícii, aby sme sa po návrate do hál neplazili po parketách. Domácim tréningom dokážete s tréningovým náradím skvele precvičiť svoje telo a udržať svoje svaly v pravidelnej aktivite. V nasledovných riadkoch článku si predstavíme niekoľko tréningových pomôcok vhodných na tréning na doma.

Podložka na cvičenie

Nepostrádateľná súčasť každého, kto sa rozhodne pre domáci tréning, je podložka na cvičenie. Jedným z najpredávanejších podložiek sú podložky z PVC peny. Tieto podložky sú protišmykové s izolujúcim povrchom, ktorý zaručuje, že sa tréning stáva viac komfortný a bezpečný. Podložky sú po zrolovani malé a ľahko uskladniteľné. Pri podložkách existujú rôzne hrúbky, my odporúčame zlatý stred a to 6 mm. Táto pomôcka vám vydrží veľmi dlho, nakoľko PVC materiál, z ktorého je vyrobená, zaručuje dlhú životnosť a stále dobrý vzhľad. Podložka na cvičenie by mala byť základným pilierom na domáci tréning, ktorý vám zabezpečí pohodlné, bezpečné a komfortné vykonávanie cvikov.

Masážny valec

Masážny valec alebo “domáci masér” je skvelá pomôcka, ktorá pomáha znižovať napätie svalov spôsobené cvičením. Použitie je ideálne pred a po tréningu. Rozmasirovanie svalstva či už pred alebo po tréningu zlepšuje zásobovanie svalov krvou, obnovuje elasticitu svalov a zvyšuje svalový rozsah. Najdôležitejšie je jeho pravidelné používanie, čím predchádzame zraneniu svalstva. Naviac je možné valec použiť aj ako podpierku hlavy či inej časti tela pri vykonávaní iných cvikov. Príklady vhodných cvikov s masážnym valcom sme pre vás spracovali v tomto videu.
 

Fit lopta

Fit lopta je tréningová pomôcka, ktorú skvele využijete pri preťahovaní svalstva pred a po cvičení ako aj na samotné cviky. Fit lopta slúži pri cvikoch ako alternatíva stoličky vďaka ktorej zlepšíte nielen stabilitu ale aj posilníte svalstvo. Pri výbere fit lopty je dôležité dbať na veľkosť - zistíte to jednoducho tak, že keď sa na loptu posadíte, vaše kolená a boky sú v pravom uhle. Fit lopta je naozaj skvelá pomôcka, s ktorou dokážete odcvičiť desiatky cvikov na rôzne oblasti tela. Na Youtube nájdete množstvo videí s ukážkami cvikov, stačí si vybrať.

Švihadlo

Skákanie na švihadle je skvelý spôsob ako spaľovať prebytočné kalórie a udržať tak svoje telo vo forme. Existuje viacero spôsobov, no klasické preskakovanie zvládne každý z vás. Skákanie na švihadle zlepšuje rovnováhu a podporuje správne umiestnenie tela. Švihadlo vám pomôže spevniť svaly dolných končatín, ramená, plecia, chrbát a brucho. Pri švihadle je dôležitá jeho dĺžka, odporúčame švihadlo s nastaviteľnou dĺžkou, na ktorom si môžete prispôsobiť dĺžku švihadla podľa vlastnej potreby. Správnu dĺžku zistíte tak, že chytíte švihadlo za obe konce a postavíte sa do jeho stredu - švihadlo by vám malo v tejto fáze siahať po ramená. V našej ponuke nájdete aj švihadlo s mechanickým číselníkom, ktoré vám spočíta všetky preskoky. 
 

Cvičebné gumy

Univerzálne cvičebné pomôcky s ktorými spevníte svalstvo celého tela, schudnete aj zrehabilitujete. Cvičebné gumy majú rôzne dĺžky a odpory, vďaka čomu si môžete zvoliť na každú svalovú partiu inú záťaž. Sú skvelou a cenovo dostupnou náhradou činiek a posilňovacích strojov. S cvičebnými gumami môžete precvičiť všetky svalové partie. Využiť ich môžete len zapojením vlastného tela alebo zavesením na hrazdu či inú konštrukciu. Cvičebné gumy sa rozlišujú najmä svojou tuhosťou (odporom). Tenké gumy s malým odporom sú vhodnejšie na na rehabilitačné a kondičné cvičenia. Naopak širšie gumy s väčším odporom využijete pri posilňovaní napríklad rúk, nôh či chrbta.