Bratislava je nielen hlavným mestom Slovenska, ale určite aj slovenského florbalu. Snáď sa ostatné mestá za takéto tvrdenie neurazia, ale bratislavské kluby získali doteraz až 10 z 18 ligových titulov a preto si zatiaľ tento honor zaslúžia. Pravda, ide o mužskú kategóriu. V ženách to neplatí ani zďaleka. Tam panujú úplne iné kluby.

Bratislava má na florbalovej mape naozaj silné miesto a kluby z Bratislavy boli vo väčšine aj v začiatkoch extraligy. Postupom času sa počet účastníkov zvyšoval a počet bratislavských klubov znižoval, stále však tvoria silné jadro extraligových tímov.

Začať s florbalom v Bratislave preto vôbec nie je ťažké. Na drvivej väčšine základných škôl je a hodinách telesnej výchovy florbal, športom číslo jeden, a ani na stredných školách nejde o žiadnu raritu. Navyše vyšší počet klubov znamená aj vyššiu šancu na to, že si v niektorom vybojujete svoje miesto. Veľká časť bratislavských tímov má vytvorené štruktúry od prípraviek až po mužské družstvá, takže nie je problém si už v detských kategóriách zahrať aj na celoslovenskej úrovni.

Celkom dobrá situácia panuje aj v ženských tímoch, rovnako, ako v iných mestách to síce nie je také ružové ako v mužoch, ale šikovné dievčatá by nemali mať problém s tým, že si nájdu miesto v niektorom z tých klubov, ktoré fungujú aj v celoslovenských súťažiach.

O tom, že v Bratislave je silná florbalová komunita svedčí aj to, že sa v meste nachádza aj špecializovaný florbalový obchod Florbal4u. V našej predajni na Tomášikovej 13, si môžete prísť vyskúšať čokoľvek z florbalovej výbavy a bez problémov si tak otestovať čo vám sedí a čo nie. Nie ste teda odkázaní len na internetové obchody, kde môžu byť niekedy nákupy výstroje na mieru predsa len komplikovanejšie.

Súčasťou bratislavskej florbalovej scény je už niekoľko rokov aj najväčší florbalový turnaj na Slovensku Slovak Floorbal Cup, ktorého hrdým hlavným partnerom je Florbal4u. Ide o turnaj pre elitné aj amatérske tímy s jedinečnou atmosférou a skvelým programom.

O tom, že je Bratislava v rozvoji florbalu najďalej, svedčí aj to, že sa pre kluby z regiónu pravidelne organizuje aj 2. liga, z ktorej majú kluby možnosť postúpiť do celoštátnej 1. ligy. 

Bratislavské kluby

HKL-MJM Petržalka

Dnes už neexistujúci klub, no určite je potrebné ho spomenúť pretože je doteraz najúspešnejším mužským extraligovým florbalovým klubom na Slovensku. Chvíľku ešte potrvá kým niekto prekoná jeho 5 majstrovských titulov, ktoré Petržalka získala v priebehu rokov 2002 až 2006.

ŠK FBC Dragons Ružinov Bratislava

Aj druhý najúspešnejší bratislavský klub je dnes už len tieňom toho čo býval a chvíľku dokonca ani neexistovalo jeho mužské družstvo. Draci získali 2 tituly Majstra Slovenska, 3 krát boli druhí a dvakrát tretí, no dnes účinkujú v regionálnej 2. lige, veríme však, že sa klub zasa rýchlo vráti tam, kam patrí.

Tsunami Záhorská Bystrica

Snáď nám nebudete mať za zlé, ak do Bratislavy zaradíme aj Záhorskú Bystricu. Klub hráva extraligu od roku 2013 a to vo veľkom štýle, veď v posledných troch ročníkoch hrala Záhorská Bystrica finále čo pretavila do 2 titulov a tohtoročného 2 miesta. Okrem nich drží aj jedno tretie miesto z roku 2015.

VŠK PdF UK Hurikán Bratislava

Posledným z bratislavských majstrov je Hurikán Bratislava. Tradičný extraligový klub, ktorý svoj titul získal v roku 2008, k nemu stihol pridať aj 2 druhé miesta a tri 3 miesta. Momentálne dúfa v lepšie časy pretože v práve skončenej sezóne extraligy obsadil posledné miesto a minimálne rok si teda navyššiu súťaž nezahrá.

ŠK Lido Prírodovedec Bratislava

Z pohľadu úspechov síce Lido za ostatnými bratislavskými klubmi zaostáva, no z historického uhla vôbec. Bol pri zrode organizovaných florbalových súťaží na Slovensku a v pokojných extraligových vodách pláva doteraz. O jeho dobrej kondícii svedčí aj to, že v poslednom finále spomínanej 2. ligy sa stretli Lido B a Lido juniori.

Snipers Bratislava

Jeden z najmladších bratislavských klubov nesie názov Snipers Bratislava. Tomuto klubu sa podarilo po pomerne krátkej dobe prebojovať do mužskej extraligy, kde v sezóne 18/19 obsadili konečnú 7. priečku.  Snipers Bratislava ako nováčik extraligy ukázal, že bude želiezkom v ohni a ich aktívna práca s mládežou môže priniesť už o pár sezón veľmi silných hráčov nielen do radov Snipers Bratislava.

Okrem vyššie spomenutých klubov píšu v Bratislave svoju históriu aj ďalšie florbalové kluby a to FBC Jánošíkoví Zbojníci, FBC White Eagles Bratislava, Galaktikos Bratislava, FbO Florpédo Bratislava.