Na rozdiel od iných kolektívnych športov má florbal veľmi silné zastúpenie aj na východe republiky. Aj tu sa prejavuje jeho finančná nenáročnosť a možnosť vybudovať klub aj v podmienkach, ktoré športu nie sú úplne naklonené, či už z finančných alebo iných dôvodov.

Košice sú, najmä čo sa mužského florbalu týka, jednou z najsilnejších bášt florbalu na Slovensku. Rovnako ako v ostatných regiónoch, aj na východe sa florbalu darí predovšetkým na školách. Či už na základných alebo stredných školách, aj v Košiciach platí, že je florbal pevnou súčasťou hodín telocviku. Ak sa pozrieme do histórie zistíme, že jeden z dnes už extraligových košických klubov – Florko Košice, vznikol pôvodne ako projekt telocvikárov na základnej škole a druhý extraligový klub je dodnes vysokoškolský.

Pokiaľ sa teda aj vy chcete zapojiť do florbalového života, prípadne chcete, aby florbal začalo hrávať vaše dieťa, môžete hľadať základnú školu aj podľa toho, či sa na nej hráva florbal.

Vďaka viacerým klubom majú v Košiciach florbalisti skutočne veľkú šancu presadiť sa až do najvyšších florbalových sfér na Slovensku. Stačí aj letmý pohľad na účastníkov florbalovej extraligy, a zistíte, že metropolu východu reprezentujú až dva kluby a pohľad na tabuľku napovedá, že nadmieru úspešne. Zástupca mužského košického florbalu sa nachádza aj v 1. florbalovej lige a rovnako si nevedie vôbec zle.

Ženský florbal to má v Košiciach trocha ťažšie a hoci ženské kluby tu pôsobili aj predtým, momentálne košický ženský florbal v celoštátnych súťažiach zastupuje iba jediný klub a to ešte v druhej najvyššej súťaži. Svitá však na lepšie časy a rysuje sa aj vstup druhého ženského klubu, ktorý by mohol priniesť potrebnú konkurenciu, ktorá mohla košickému ženskému florbalu len pomôcť. Veríme, že aj v ženskej kategórii sa napokon Košice presadia a aj extraliga sa dočká svojho zástupcu.

Celkovo sa však florbalu v Košiciach darí a základňa florbalistov na východe z roka na rok rastie. Možno to nebude dlho trvať a extraligový titul sa bude opäť sťahovať na východ.

Najznámejšie kluby

FK Florko Košice

Košické florbalové kluby majú v extralige vzácne vyrovnanú bilanciu, ale mierne úspešnejší, čo sa výsledkov týka, je klub FLORKO Košice. Ako sme už napísali, ide o klub, ktorý pôvodne vznikol ako projekt telocvikárov na ZŠ Užhorodskej, už v roku 2003. Do extraligy klub vstúpil v roku 2005 a zo svojho doposiaľ jediného titulu Majstra Slovenska sa Florko tešilo v roku 2014. Okrem toho má v zbierke až 5 strieborných medailí a jednu bronzovú. Od svojho vzniku prešiel klub poriadnu cestu a dnes je to stabilizovaná inštitúcia, ktorá má svoje tímy od mladšej prípravky až po mužov.

FaBK ATU Košice

ATU Košice je pre FLORKO viac ako dôstojnou konkurenciou. Vysokoškoláci si svoj klub založili už v roku 2000, ich história je teda o niečo dlhšia, ako u konkurencie. Prvýkrát sa do extraligy pozreli v sezóne 2002/2003. Na titul síce museli chvíľku čakať, ale v sezóne 2015/2016 sa mestskému rivalovi vyrovnali a vytúžený pohár pre Majstra Slovenska získali. Okrem titulu má ATU v zbierke aj 3 strieborné medaily a až 5 bronzov. Dnes už, rovnako ako FLORKO ponúka možnosť florbalistom od mladšej prípravky až po mužov. Na Košických mužstvách teda jasne vidieť, že zdravá konkurencia florbalu prospieva.

Žltý sneh Košice

Tretím košickým klubom, je klub Žltý sneh Košice. Vznikol až v roku 2011 a v súčasnosti hráva v druhej najvyššej celoslovenskej súťaži, v 1. lige. Aj Žltý sneh však má za sebou extraligové obdobie, ktoré však zatiaľ trvalo iba jediný rok a skončilo sa zostupom. Žltý sneh však dnes už poskytuje možnosť hrať v jeho klubových farbách hráčom od mladšej prípravky až po mužov. Navyše, na rozdiel od svojich konkurentov, má v zálohe aj pomaly sa prebúdzajúci ženský tím. Držíme palce.

Klub ukončil svoju činnost (aktualizácia 5.1.2023)

Cassovia Velesis Košice

Ženský florbalový klub vznikol v roku 2017 a má za sebou 2 sezóny v 1. florbalovej lige žien, čo je druhá najvyššia florbalová súťaž v ženskej kategórii. Košické florbalistky síce zatiaľ veľa vody nenamútili, ale postupnými krokmi budujú niečo z čoho budú dievčatá v Košiciach profitovať do budúcna. Cieľom je prebojovať sa do extraligy.