Mnohí z nás neraz hľadajú nové možnosti ako si po škole či práci aktívne oddýchnuť pri športovej činnosti. Najmä mladšie ročníky prepadli už dávnejšie fenoménu medzi novodobými športami s názvom florbal.

V článku si bližšie rozoberieme, či skutočne platí klišé “menej peňazí za viac muziky“ keďže z florbalu nám za roky vyrástol zábavný a zároveň finančne nenáročný rival populárnym tímovým športom akým je aj napríklad ľadový hokej.

Zázemie, počet hráčov a oficiálne čísla

Počet horlivcov, ktorí inklinujú k florbalu je čoraz väčší a väčší. Napokon stačí, ak cestujete mestskou dopravou a všímate si svet okolo.

Len dnes cestou z práce evidujem tri rôzne partičky veselo diskutujúc o zajtrajšom zápase so stickbagom na pleci. Je jasné že rovnako ako hokej aj florbal má svoju väčšinovú základňu tvorenú najmä školopovinnými žiakmi. Jeho popularita však neklesá ani pri dospelých nadšencoch.

Ak by sme sa vyjadrovali v číslach, na Slovensku evidujeme približne 8500 tisíc registrovaných hráčov florbalu. Hráčov ľadového hokeja je aktuálne o pár tisíciek viac a to približne 11600 (údaje z 6. októbra 2022).

Treba však počítať s tým, že toto číslo ani zdaľeka pri florbale nekončí, naopak, očakáva sa ďalší rast mladých odhodlaných hráčov ktorí by mali v budúcnosti rozšíríť rady florbalových klubov.

Naopak hokej so svojimi špecifikami zrejme takto rapídne nerozšíri svoje pôsobenie v radoch mladých. Florbal ako šport, ktorý vznikol vo Fínsku a Švédsku sa momentálne teší obľube v najrôznejších kútoch sveta - napríklad aj v Thajsku, Pakistane či Kanade. Turnaje sú často krát veľmi kvalitne obsadené s počtom tímov dosahujúcich desiatky až stovky. V inom športe by ste niečo obdobné len ťažko hľadali.

Rozdiel v náročnosti a spôsobe tréningu a hry

Podstata trénovania vo florbale a v ľadovom hokeji je približne rovnaká. S tým rozdielom, že namiesto prípravy na ľadovej ploche sa trénuje na ihrisku vnútri. Samotný tréning má obdobný charakter, keďže sú si tieto športy podobné ako obsahom tak aj podstatou hry.

Najmarkantnejší rozdiel badať v absencii rozvoja tzv. absolútnej sily pri florbale, keďže hra nie je tak fyzicky náročná.

Tým sa nesnažíme naznačiť, že sa pri florbale nezapotíte. Dôraz je pri oboch športoch kladený na tréning vytrvalosti, rýchlosti a obratnosti. Sila ako taká prevláda v hokeji, kde je určitý  „kontakt“ so súperom dovolený a často využívaný v prospech mohutnejšieho, lepšie stavanejšieho či viac-krát len šikovnejšieho hráča.

Oba športy sú vysoko kolektívne a teda nácvik rýchlosti uskutočňovania herných činností jednotlivca a rýchlosť spolupráce zvyčajne predurčuje víťaza. Okrem fyzickej prípravy je tu ďalšia zložka tréningu a to technická príprava, kde si hráči osvoja svoje motorické schopnosti.

V technickej príprave hokej ťahá za kratší koniec, keďže osvojiť si a pochopiť poznatky a pravidlá hry môže začínajúcim hráčom robiť problémy. Aspoň zo začiatku. Hokej má jednoducho povedané prísnejšie definované pravidlá hry pre úpravu pohybov hráčov a puku.

Záverom treba pripomenúť, že pre hranie florbalu netreba žiadne zvláštne schopnosti či zručnosti. Pri hokeji je nutné prv naučiť hráčov dokonale zvládnuť jazdu na hokejových korčuliach a až potom venovať energiu nácviku práce s hokejkou a pukom.

Florbal je v tomto ohľade jednoduchý; stačí ak máte kvalitné tenisky a chuť vybiť si energiu, ale o tom už v nasledujúcej časti. Pravidlá vedia byť prísne aj pri florbale. Dôležité je pamätať si, že florbal je šport nekontaktný a teda sústrediť sa viac na techniku ako hrubú silu pri hre.

Rozdiely vo výstroji a vybavení

V čom florbal vyniká je jeho nenáročnosť. V zásade jediné, čo potrebujete na tréning či občasnú hru je florbalová hokejkašportová obuv ideálne s nešmykľavou podrážkou pre rýchlejšiu a agilnejšiu hru.

Hokejku ste schopní zohnať za niekoľko desiatok euro. Neutrácajte spočiatku veľké sumy, dajte sebe či vašej ratolesti priestor zoznámiť sa s hokejkou, nácvikom techniky streľby, atď.

Ak by sme porovnávali vstupné počiatočné investície s hokejom, zistíme, že priemerná výstroj na hokej nás vyjde niečo okolo 700€. A to sme robili kompromisy vo výbere s cieľom stlačiť cenu čo najviac.

Rozhodne netreba šetriť na korčuliach a hokejke. Už len samotné korčule vhodné na hokej by mali spĺňať určité výkonnostné parametre. Kúpou obyčajných korčúľ na ľad sabotujete nielen váš výkon na ľade, ale aj vaše zdravie, keďže tieto korčule rozhodne neobsahujú potrebné ochranné prvky.

Z pozície hráča je teda zrejmé, že kým na florbal vám bohate postačí pár desiatok eur, čo sa hokeja týka, pripravte si radšej pár stoviek.

Na poste brankára je situácia podobná. Obaja gólmani budú potrebovať ochranné prvky ako sú maska, vesta, chrániče a rukavice resp. kombinácia lapačky a vyrážačky. Obaja brankári budú otrebovať nohavice a suspenzor, no a napokon samotný dres vyzdvihujúci celkovú estetiku. Nemalú sumu predstavujú betóny a hokejka ktorú musí mať hokejový brankár navyše. Ak je váš rodinný ropočet tesný, florbal je isto schodnejšiou alternatívou plnou zábavy. Na druhú stranu, netreba vešať hlavu, použitých častí hokejovej výstroje je plný internet, stačí trošku zaloviť.

Skazený vs neskazený

Za čas, za ktorý sa ľadový hokej udomácnil na slovenských športoviskách bolo možné sledovať neraz netransparentné „jednanie“ či sponzoring. Nehovoriac o dosadzovaní hráčov do klubov či ich „nestranná“ preferencia počas zápasov.

Za problém by sa dal označiť samotný fakt, že hokej je finančne náročný a teda sa v ňom točia pomerne veľké peniaze. Sprevádzaný tonami škandálov, hokej jednoducho do istej miery „uprednostňuje“ deti bohatých, zatiaľčo mnohé mladé talenty zohrievajú lavičku. Aplikovať toto vyjadrenie celoplošne nejde, avšak veci občas naberajú aj takýto nešportový smer.

Vo florbale je situácia iná. Prečo florbal nepriťahuje korupciu tak veľmi ako hokej je pomerne jasné. Neprúdia doň také veľké sumy peňazí. Aj hráči v extraligách si veľakrát nezarobia ani korunu a to trénujú niekoľkokrát do týždňa. Vďaka neveľkej medializácií teda florbal síce v niečom stráca na hokej, avšak teší sa úprimnej obľube hráčov kde rodičia majú istotu, že ich deti hrajú čistý a férový šport. Aspoň zatiaľ.

Poznámka: Článok je hosťovským príspevkom a jeho autorom je Erik Jablonecký.