Hoci je florbal stále ešte mladým športom, ktorý si len razí cestičku na výslnie, vyprodukoval už hráčov, ktorí dokázali strhnúť fanúšikov a vyvolať vášeň pre túto krásnu hru po celom svete. Do statusu svetových celebrít typu Ronaldo, či Crosby majú síce najlepší florbalisti zatiaľ ďaleko, no v rámci malého florbalového sveta už si stihli vydobyť pozíciu polobohov.

V tomto článku sa pozrieme na piatich hráčov, ktorí sú podľa nás už dnes florbalové legendy. Niektorí ešte hrajú, iní už svoju kariéru zavesili na klinec, no spoločné majú to, že pre rozvoj florbalu spravili viac ako ktokoľvek iný.

1. Mika Kohonen

Začať niekym iným ako päťnásobným najlepším hráčom sveta by sme sa neodvážili. Fínsky florbalový Wayne Gretzky, ktorého mnohí považujú za vôbec najlepšieho florbalistu všetkých čias, je stále aktívnym hráčom a my musíme byť hrdí, že sme ho zažili hrať. Dvojnásobný majster sveta a trojnásobný šampión švédskej Super ligy, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete však momentálne zažíva ťažké obdobie. Po neúspešnej sezóne mu klub jeho srdca Storvreta oznámil, že mu nepredĺži zmluvu a Kohonen sa tak musí poobzerať inde. Ako jeden z mála hráčov má vlastnú značku hokejky MK29.

2. Niklas Jihde

Tak ako má hokej Gretzkeho a Lemieuxa, mal florbal Kohonena a Jihdeho. Vo Švédsku za najlepšieho hráča všetkých čias považujú práve Jihdeho. Brilantný technik  a dlhoročný kapitán Švédska a klubu AIK Štokholm, priviedol svoju krajinu  k zisku 6 titulov a len jediný titul mu chýba k tomu, aby bol sám na čele najúspešnejších florbalistov všetkých čias. Zaujímavosťou určite je, že v časoch Jihdeho kariéry, kedy ešte florbal nebol plne profesionálnym športom ani vo Švédsku, Jihde normálne pracoval ako športový redaktor. Ostatne svojmu remeslu ostal verný dodnes. O to viac si treba ceniť toho čo dosiahol.

3. Anders Hellgard

Jihdeho spoluhráč z reprezentácie, ale zároveň veľký klubový rival z Pixbo. Po Jihdem práve on prebral kapitánsku pásku reprezentácie Tre Kronor. Čo do počtu trofejí sa svojim dvom vyššie spomenutým kolegom bez problémov vyrovná, veď titul Majstra sveta vyhral 5 krát a najlepším florbalistom sveta sa stal 2 krát. Dnes už aktívne nehráva, hoci sem tam ho ešte skúsi za starých pánov svojho milovaného Pixba, v ktorom pôsobí aj po skončení kariéry. Inak pracuje v realitnej kancelárii a hoci vek by ešte na aktívny florbal mal, ďalší návrat už vraj neplánuje.

4. Rasmus Enstrom

Možno budete namietať, že Enstrom ešte nepatrí medzi legendy, ale podľa nás má plný nárok byť v tomto zozname. Je to najjagavejšia florbalová hviezda súčasnosti a pokiaľ sa ho bude forma držať len tak rýchlo sa to nezmení. Minulý rok pomohol vybojovať Švédsku už ôsmy titul majstrov sveta a spolu s Kimom Nilssonom kraľoval produktivite Švédov. Na klubovej úrovni to vyzerá ešte lepšie, práve vďaka nemu je IBF Falun právom považovaný za najlepší klub sveta a v tejto sezóne už tretíkrát za sebou získal majstrovský titul. Do tohto výberu sme ho zaradili hlavne preto, lebo má stále ešte len 26 rokov a tak má dosť času na to, aby prekonal svojich legendárnych kolegov.

5. Kim Nilsson

Ďalší mladík, ktorý nás ešte dlho môže tešiť svojou hrou. Vo Švédsku možno ešte väčšia hviezda ako Enstrom. Práve Nilsson sa stal symbolom nového tímu Švédska, ktorý vrátil Trom korunkám opäť titul majstrov sveta a minulý rok ho Švédi aj obhájili. Nilsson má navyše dar prekvapovať fanúšikov. Po minulej sezóne sa rozhodol odísť zo Švédskej ligy a prekvapujúco zamieril do Švajčiarska. Dres AIK Štokholm vymenil za „Kobylky“ zo Zurichu. Lenže napriek tomu, že Nilsson pohodlne ovládol individuálne štatistiky, klub vypadol v play-off hneď vo štvrťfinále s Langnau. Kim tak, už po niekoľkýkrát ostal bez tímovej trofeje. Má však tiež ešte len 27 rokov a tak má stále dosť času na to, aby pozbieral čo najviac trofejí a potvrdil svoje miesto medzi legendami.

Tých hráčov, ktorí by mohli byť v našom zozname je samozrejme oveľa viac. Niektorí by v ňom radi videli Magnusa Svenssona a dosť hlasov by určite nazbieral aj Matthias Hofbauer, či skvelí Fíni Tiitu a Karpannen. My sme sa však rozhodli takto a vám dávame priestor vyjadriť sa v diskusii. Dajte vedieť, kto sú vaše legendy.