Mnohí z nás ale ani netušia odkiaľ ich značka pochádza a aký príbeh za ňou stojí. A práve preto vznikol tento článok. Asi nikoho neprekvapí, že väčšina značiek pochádza z mekky florbalu, zo Škandinávie.

Existujú však aj výnimky a do svetovej špičky medzi výrobcami sa tlačia aj značky napríklad od našich západných susedov z Čiech. A možno o pár rokov vznikne niečo aj u nás na Slovensku, necháme sa prekvapiť.

S akými značkami sa teda na ihrisku najčastejšie stretávame?

Salming

Švédska značka nesúca meno legendy svetového hokeja Borje Salminga. Tento výrobca sa zameriava predovšetkým na výstroj pre kolektívne športy. Jeho produkty si obliekajú okrem florbalistov aj hádzanári a hokejisti Ako vôbec prvý z výrobcov vyvinul aj špeciálnu florbalovú obuv a dokázal tak vybaviť hráča úplne kompletným výstrojom potrebným pre zápas.

Unihoc

Priekopník medzi florbalovými značkami a veľký konkurent Salmingu. Rovnako ako jeho súper pochádza zo Švédska. Unihoc je suverénne najstaršou značkou na trhu, veď existuje už od roku 1972. Je za tým predovšetkým to, že za ňou stojí jeden zo zakladateľov a prikopníkov moderného florbalu Karl-Ake Ahlquist.

Exel

Zástupca krajiny tisícich jazier, Fínska. Exel je ešte starší ako Unihoc, ale florbalovú výstroj začal tento výrobca ponúkať až v roku 1992. Zaujímavosťou je, že firma začínala ako výrobca rozbušiek pre výbušniny. Dnes už sa však venuje predovšetkým florbalu. Ak by vás zaujímalo ako vzniklo meno značky tak je to skratka zo slova Exellence.

X3M

Ďalší švédsky zástupca, ktorý však už samostatne nepôsobí a prešiel pod krídla väčšieho brata Salmingu. Bol priekopníkom v „personalizácii“ hokejok. Ako prvý ponúkol hráčom možnosť zostaviť si vlastnú hokejku z rôznych komponentov.

Fatpipe

Opäť Škandinávci, tentokrát z Fínska. Obľúbený výrobca tých, ktorí hľadajú čo najnižšiu hmotnosť. Práve Fat Pipe prišiel ako prvý s hokejkou zo 100% karbónu. U nás je Fat Pipe známy predovšetkým pre svoju legendárnu čepeľ WIZ, ktorú ich hráčom závidia aj milovníci iných značiek.