Dostávame od vás mnohé otázky, no medzi tie suverénne najčastejšie patria: "Kedy, ako a prečo vlastne začať s florbalom". Odpovede sú pritom jednoduché.

Kedy začať?

Hocikedy, najlepšie vtedy, keď cítite, že vás florbal baví a že je to zmysluplné trávenie voľného času. Čím skôr začnete, tým lepšie pre vás. Ak ste už rodičia a chcete, aby florbal hrali vaše deti, neznamená to, že na ihrisko naženiete batoľatá a nechať ich poobtínať sa hokejkami.

Za ideálny čas na začatie florbalového života, sa tak ako pri iných športoch, považuje prelom 6 a 7 roku. V tomto čase deti začínajú chápať mnohé veci v širších súvislostiach, a preto sú už dostatočne zrelé na to, aby pochopili základy pravidiel a správania sa na ihrisku.

Ak sa však nezačne hrať v tomto veku, nič to neznamená. História si pamätá mnoho slávnych športovcov, ktorí začali svoje kariéry neskôr. Úspech sa dostaví, ak budete poriadne makať a je úplne jedno kedy začnete. Výhodou skoršieho začiatku je to, že telo získa už v skorom veku určité návyky. Tým získate značnú výhodu, pred tými čo začnú neskôr, pretože čím ste starší tým ťažšie telo správne návyky získava. A niekedy už ich nezískate vôbec.

Ak to s florbalom nemyslíte nejako vážne a chcete hrávať iba rekreačne, je úplne jedno kedy začnete, v mnohých družstvách hrajúcich mestské ligy, alebo rôzne open turnaje stretnete aj čiperných päťdesiatnikov, ktorí vám častokrát dajú zabrať. Jednoducho, nikdy nie je neskoro začať.

Ako začať?

Ani odpoveď na otázku „Ako začať“ nie je veľmi zložitá. Najlepšie čo vám môžeme odporučiť je hlavne začať, nehľadať výhovorky prečo ešte počkať. Zoberte hokejku, halovky a nájdite si najbližšiu partiu ktorá vás medzi seba vezme a hrajte. Dnes už nie je problém nájsť partiu nadšencov, ktorá si raz, dvakrát za týždeň ide florbal zahrať.

Ak ste ešte len v školskom veku, máte takmer vyhraté, florbal je veľmi rozšírený predovšetkým na školách, takže určite nebude problém si do sýtosti zahrať. Tí skôr narodení zasa môžu hľadať kluby vo svojom okolí. Mestských líg sa hrá na Slovensku neúrekom a jednotlivé družstvá sa mnohokrát novému hráčovi veľmi potešia.

Minimálne zo začiatku (ale ani neskôr) nemusíte investovať rovno do najdrahšieho vybavenia. Treba zistiť čo vám sedí, ako sa v čom a s čím cítite a skúšať. Časom nájdete to čo vám vyhovuje a vyberiete si. Navyše ak dáte dieťa hrať do nejakého už zabehnutého klubu, väčšinu výstroje dostane zapožičanú.

A prečo začať hrať?

Pretože florbal je super. Vieme, aj iné športy sú, ale florbal je výnimočný. Tým, že sa jedná o bezkontaktný šport (alebo povedzme menej kontaktný) je ideálny pre deti a vhodný aj pre ženy.

Obrovskou výhodou je už vyššie spomenutá finančná nenáročnosť. Aj dobrá výstroj nie je taká drahá, aby zruinovala rodinný rozpočet. Napríklad oproti obľúbenému hokeju môžete ušetriť aj tisíce eur.

Nezanedbateľným benefitom je samozrejme už samotné športovanie. Pohyb je pre ľudské telo dôležitý sám o sebe a pri tomto type športu sa v akomkoľvek veku zlepšuje aj koordinácia, tímové myslenie a podobne. Nehovoriac o tom, že pravidelné pozápasové posedenia zlepšia aj vaše sociálne skilly J

A na koniec treba spomenúť aj super prostredie okolo tohto športu, hoci sa aj pri florbale neraz zaiskrí, stále je to ešte šport nezasiahnutý korupciou, úskokmi a rôznymi nešportovými kľučkami. Florbalisti zatiaľ, tak nejak, stoja pri sebe a nezriedka sa stane, že si súperi pomáhajú navzájom. Predsa len každý cíti, že tento šport si zaslúži aby sa dostal do popredia a tak chce pomôcť. A ak si vezmeme za vzor Česko, kde je florbal už druhý najrozšírenejší šport po futbale čo sa týka registrovaných hráčov, z budúcnosti sa môžeme len tešiť.

Veríme teda, že sa k nám pridáte a florbalisti budú aj z vás. Čakáme vás na palubovke.