Majstrovstvá sveta vo florbale už majú za sebou bohatú históriu, veď mužský turnaj už má za sebou 10 ročníkov a ženský na tento počet dosiahne tohto roku. Preto sa patrí troška sa obzrieť a urobiť si krátku exkurziu k MS.

História

História sa začala písať v roku 1994, hoci úplne prvé MS vo florbale sa hrali až v roku 1996. Ako je to možné? Jednoducho. V rokoch 1994 a 1995 sa hral turnaj pod názvom Open European Championship. Ak by vás zaujímalo prečo Open, vedzte, že organizátori takto šalamúnsky vyriešili dilemu, ako dostať na turnaj Majstrovstiev Európy Japonsko, ktoré vtedy patrilo medzi krajiny zakladajúce IFF (Medzinárodnú florbalovú federáciu).

V roku 1995 však už florbal vo svete prudko expandoval a bolo jasné, že ME vo florbale stačiť nebudú. Európsky šampionát sa tak dočkal iba 2 ročníkov. Zaujímavosťou však určite je, že napriek vtedajšej výraznej dominancii Švédska, veď do roku 2006 florbal nepoznal iných majstrov sveta, vyhrali v roku 1995, európsky turnaj Fíni.

Oficiálne Majstrovstvá sveta

Prvé oficiálne Majstrovstvá sveta vo florbale mužov sa konali v roku 1996 vo Švédsku a zúčastnilo sa ich 12 tímov. Neprekvapivo sa víťazom stali Švédi. Ženy sa svojich prvých MS dočkali o rok neskôr vo Fínsku. Hralo 10 tímov a vyhrali Švédky, tvárte sa prekvapene.

MS sa odvtedy konajú pravidelne, každé 2 roky. Vždy v párny rok, majú svoje MS muži a v nepárne roky ženy. Ako sme už spomenuli, v mužskom turnaji, dlhých 10 rokov dominovali Tri korunky. Ich hegemóniu narušili až v roku 2008 Fíni na MS v Česku, kde v nervydrásajúcom finále stratili náskok 4:0 z prvej tretiny, a nakoniec vyhrali až po predĺžení. Celkovo však ide skôr o výnimku, hoci Fíni dokázali takmer nemožné a svoj titul, na domácich MS v roku 2010, obhájili. Odvtedy však opäť kraľujú florbalisti Švédska, takže ak sa pozriete na zoznam svetových šampiónov, uvidíte 8 triumfov Švédska a 2 Fínska. Za nimi ďaleká priepasť.

Z desiatich doterajších ročníkov sa len 2 krát stalo, že vo finále MS nehrali Švédi a Fíni. Pričom Švédi boli vo finále na všetkých doteraz konaných šampionátoch. V roku 1998 skončili strieborní Švajčiari a v roku 2004 Česi.

Ženy

U žien je zoznam víťaziek trošička rôznorodejší, no posledné 4 šampionáty taktiež ovládli Švédky. Predtým sa to však okrem nich podarilo aj Fínkam a na rozdiel od mužov aj Švajčiarkam, ktoré dobyli svetový trón v roku 2005. Celkovo má v ženskej kategórii 6 titulov Švédsko, 2 Fínsko a jeden Švajčiarsko.

Nás môže veľmi tešiť, že posledné 2 šampionáty v mužskej aj ženskej kategórii už boli aj s účasťou Slovenska. A naši reprezentanti sa rozhodne nestratili. Muži skončili na 8, resp. 10 mieste a ženy na 12, resp. 9 mieste. Veríme, že na tohtoročných MS naše dámy svoje umiestnenie ešte zlepšia.

Záver

MS vo florbale sú dnes už obrovským globálnym podujatím, ktoré nemá problém vypredať obrovské športové haly. Posledné MS vo Švédsku, videlo priamo v halách 104 445 fanúšikov a ďalšie stotisíce ich sledovali v priamych prenosoch. Preto sa florbal hrdo hlási o svoje miesto na Olympijských hrách a populačná explózia florbalových základní v mnohých krajinách, ktorá vysoko zatieňuje tradičné športy, ako sú hádzaná, alebo basketbal, bude snáď veľkým tromfom v rukách tých, ktorí sa o prijatie na OH snažia. A hoci my si už na OH asi nezahráme, veríme, že tieto riadky číta niekto, komu sa to podarí. Držíme palce.