Športovanie je skvelá aktivita, ktorá nášmu telu maximálne prospieva. Na tom sa asi zhodnú všetci, od absolútnych laikov až po odborníkov, ktorí pohybové aktivity skúmajú za pomoci najmodernejších technológií. Lenže aj napriek tomu, že šport je pre telo veľkým prínosom, aj pri takejto užitočnej činnosti dochádza k zraneniam, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné. Snáď každý kto niekedy so športom aspoň chvíľku koketoval, zažil nejakú formu bolesti, či už pri samotnej pohybovej aktivite alebo tesne po nej.

Rozmanitosť zranení je extrémna a človek si často povie, že ho bolí niečo čo ani len netušil, že v tele má. Niektoré zranenia sa však predsa len opakujú častejšie ako iné a je treba si na ne dávať zvýšený pozor.

Zranenie kolena

Kolená sú evergreen, ktorý nemôžme nespomenúť ako prvý. Neveríme, že existuje človek, ktorý sa akokoľvek hýbe a aspoň raz v živote nezažil bolesť kolena. Meniskus, krížový väz, chrupavky, to všetko sú časti, ktoré bývajú najčastejšími pôvodcami problémov. Zväčša kvôli nesprávnemu zaťaženiu, prílišnému preťažovaniu kolena a často aj kvôli nevhodnej obuvi. Pritom riziko významne znížite správnym precvičením kolena pred aktivitou, posilňovaním okolitých svalov a ako sme už napísali, kvalitnou a správnou športovou obuvou.

Trápi vás problém s kolenom? Vyberte si z našej ponuky bandáž a ortéz na koleno.

Svalové zranenia

Ďalšia z tortúr, ktorú určite prežil každý. Najmä ak sa dlho nehýbete a potom sa s nadšením a vervou pustíte do športovania máte celkom vysokú pravdepodobnosť, že ak nebudete dostatočne a správne regenerovať, skôr či neskôr sa svaly ozvú. Rýchlou pomocou pri natiahnutí svalov je ľad a chladivé emulzie, ale oveľa lepšia je prevencia, teda poctivý strečing pred pohybom.

Zranenie ramena

Rameno je jeden z najnestabilnejších kĺbov tela a zapájate ho prakticky do každej činnosti, ktorú vykonávate hornou časťou tela. Niet sa preto čo čudovať, že takmer ¼ všetkých zranení sa týka práve ramien. Na rameno sa napája cca 17 svalov a to už je samo o sebe dosť veľké riziko. Natiahnutiu alebo „vyhodeniu“ ramena sa ale tiež dá vyhnúť dobrým rozcvičením a hlavne pravidelným posilňovaním.

Trápi vás problém s ramenom? Vyberte si z našej ponuky bandáž a ortéz na rameno.

Zápaly šliach

Opäť veľmi často „choroba“ z veľkého nadšenia a nedostatočnej regenerácie. Zápal Achillovky vzniká najmä pri dlhodobej nadmernej záťaži a jeho začiatok spoznáte vďaka nepríjemnému rannému stuhnutiu šľachy a bolesti. Pri jeho výskyte si treba jednoducho dať pauzu a ak neprestáva treba navštíviť doktora. Neliečený zápal totiž má tendenciu prechádzať do chronického štádia a tam už končí všetka sranda. Hrozí utrhnutie šľachy a poriadne dlhá pauza od akéhokoľvek pohybu. Achillovej šľache sa treba samostatne venovať pri posilňovaní a pred každou aktivitou ju poriadne ponaťahovať a zahriať.

Zlomeniny

Zlomeninám sa človek málokedy vyhne, najmä pri kontaktných športoch sú veľmi častým dôsledkom športovania. Každý sa snaží ísť naplno a niekedy človek svoje zanietenie neodhadne. Zlé došliapnutie, zakopnutie alebo náraz nespevneného tela dajú kostiam zabrať. Nepríjemné sú tiež únavové zlomeniny, ktoré bývajú najčastejšie dôsledkom dlhodobého preťažovania určitej telesnej partie. Aj tu, podobne, ako pri zápalu šliach platí, že ak sa únavová zlomenina poriadne nedolieči dochádza k chronickým problémom. Na predchádzanie zlomeninám sa ťažko niečo radí, snáď len dávať si pozor a správne regenerovať.

Výron členku

Niektorí športovci výron členku už ani neberú za poriadne zranenie, ale za úplne bežnú vec pri športovaní. Ale, nech toto zranenie ktokoľvek, akokoľvek zľahčuje, ide o veľmi nepríjemný dôsledok, najčastejšie zlého došliapnutia. Spôsobíte si ho prakticky všade tam, kde sa behá, skáče alebo rýchlo mení pohyb. Ak vaše deti hrávajú napríklad florbal, je dobré, ak používajú kvalitnejšiu výbavu, ktorá pomáha výronu členku predchádzať. V špecializovaných florbalových obchodoch vám radi poradia a ukážu, ktoré vybavenie používať, aby ste minimalizovali riziko poranenia. Ako prevenciu pred výronom členku odporúčame zamerať sa na topánky. Ak sa vám podarilo zraniť si členok, určite to neberte na ľahkú váhu a oddýchnite si. Pomáha ľad, znehybnenie nohy a jej vykladanie do vyvýšených polôh.

Trápi vás problém s členkom? Vyberte si z našej ponuky bandáž a ortéz na členok.

Pri športovaní na vás samozrejme číha oveľa viac nepríjemností, spomeňme ešte napr. otras mozgu, zablokovanie chrbta alebo krku, tenisový lakeť a pod. Preto je najdôležitejšou vecou v boji s bolesťou prevencia. Používajte kvalitné vybavenie a najmä vybavenie, ktoré vám sadne. Darmo budete mať kvalitné bežecké topánky, ak vám budú o číslo menšie. Mnoho ľudí má tendenciu tieto veci podceňovať a to je prvý krok k tomu, aby si ich našli nepríjemnosti.

Druhou vecou, na ktorú chceme upozorniť, je to, že ak už sa nedajbože zraníte, úraz nepodceňujte a nezľahčujte, mnoho zranení začne ako napohľad nevinná bolesť, no neskôr pri neliečení môžu narobiť veľkú neplechu. Preto radšej aj pri malom náznaku vážnejšieho zranenia alebo pri pociťovaní nie úplne bežnej bolesti navštívte lekára. On už sa postará o to, aby bola diagnostika vášho problému na požadovanej úrovni a ak je treba nasadí liečbu. Je lepšie si chvíľu oddýchnuť a potom sa vrátiť k športovaniu, ako pomaličky stále viac a viac trpieť až napokon telo povie nie. Tak športujte s rozumom a nech sa vám zlé veci vyhýbajú.

Tento článok vznikol v spolupráci s medical-uniforms.sk