Každý šport má svoje top destinácie. Hokej NHL, Futbal La Ligu, Premier League, Bundesligu, Basketbal NBA. Ligy, kde hrajú tí najlepší hráči, zápasy sledujú tisíce divákov a športovci sú celebrity. Florbal v tomto nie je iný. Viete však, ktoré ligy patria medzi najlepšie na svete? 

Švédsko a Fínsko asi nie je ťažké uhádnuť a Česko so Švajčiarskom už ste si asi dosadili logicky. Áno, štyri krajiny, ktoré patria vo florbale medzi úzku špičku majú aj najkvalitnejšie súťaže.

Tou úplne TOP ligou je tá Švédska. Neprekvapivo. Čo však prekvapivé je, je to, že sa nevolá Elitserien, tak ako takmer všetky ostatné športové ligy. Hoci pri jej zrode v roku 1995 tento názov niesla, od roku 2007 hrajú najlepší florbalisti Švédsku Superligu.

Najlepším klubom vo Švédsku je v súčasnosti, podľa neoficiálneho rebríčka svetových klubov, IBK Falun, ktorý sa tešil z posledných dvoch majstrovských titulov. Aj ďalšie dve priečky svetového rebríčka zaujímajú kluby zo Švédskej Superligy, Linkoping a Mullsjo. V prvej 15tke je až 11 klubov zo Švédska.

V tesnom závese je druhá zo škandinávskych líg, fínska Salibandyliga. Divácky možno atraktívna viac ako švédska, je trocha živelnejšia a priamočiarejšia. Vznikla v roku 1994, hoci organizovaná súťaž sa hrávala aj predtým.

Dlho bol dominantným klubom SSV Helsinky, no dnes už to neplatí. Stále sa síce drží v prvej 15tke svetového rebríčka klubov, ale Fínsko má už aj lepšie kluby, na 4 mieste rebríčka je SPV Seinäjoki a na 6 mieste Happee.  

Jediný klub mimo Škandinávie, ktorý sa dokázal dostať do prvej 15tky je zo Švajčiarska. Tým klubom je SV Wiler, ktorý dokázal švajčiarsku florbalovú ligu vyhrať 10 krát za posledných 12 rokov. História tejto ligy je veľmi dlhá. Prvýkrát sa hrala už v roku 1984, teda ešte predtým ako došlo k zjednoteniu florbalových pravidiel.
Je to zároveň jediná liga v zemi, kde sa hrá podľa klasických pravidiel. Nižšie ligy sa hrajú podľa pravidiel tzv. malého florbalu. Je to hlavne v dôsledku malého počtu rozmerovo vyhovujúcich telocviční.

Poslednou z TOP líg je Česká extraliga, tá sa hráva od roku 1994 a suverénnym rekordmanom v počte získaných titulov je klub Tatran Střešovice, dokázal ich nazbierať už 16. Tento rok sa na trón vrátil po 2 rokoch, kedy kraľovali Vítkovice.

Českým klubom však do tých najlepších ešte predsa len niečo chýba. Svedčí o tom aj rebríček. Najlepší český klub, už spomínaný Tatran je až na 19. mieste. 

Prienik Slovenského klubu do prvej 30tky sa asi ešte dlho očakávať nedá, hoci aj u nás už kluby napredujú, stále je to však len v poloamatérskych, resp. úplne amatérskych podmienkach, čo sa s profesionálnymi súťažami porovnávať zďaleka nedá

Veríme však, že za pár rokov budeme mať aj na Slovensku profesionálnu súťaž a nebudeme silnej štvorke iba závidieť.