Kedysi to s aktívnym športovaním bývalo v zime ťažšie, dnes však už chladné dni nie sú žiadny problém. Jednak sa výrazne posunula kvalita zimného oblečenia;, takže, ak sa dobre oblečiete zima vás neprekvapí, a za druhé telocvične, posilňovne aj indoorové športové haly sú otvorené nepretržite. Nie je teda žiaden problém nájsť si takú aktivitu, ktorá vás udrží fit aj vtedy, keď medvede spia.

A ak by sa vám náhodou nechcelo rozmýšľať čomu všetkému sa dá v zime venovať, pridávame pár našich tipov.

Chôdza/beh

Ak je beh vaša najväčšia láska, nenecháte si ju vziať ani v zime. Už sme spomenuli, že ak chcete behať vonku, bez problémov sa to dá, stačí sa obliecť tak, aby na vás pot nemrzol a nebola vám zima. Kvalitné funkčné oblečenie (termoprádlo) sa o to postará. Ak je však už predsa len vonku taká zima až praští, využite možnosti krytých športových hál a behajte vnútri. Špeciálne povrchy dnes ušetria vaše kolená aj kĺby a vy si svoju porciu kilometrov môžete odkrútiť aj pri mínus tridsiatich. A ak už naozaj nemáte inú možnosť, využite posilňovňu, kde určite nájdete bežecký pás. Áno, vieme, že to nie je úplne to pravé orechové, ale párkrát to zvládnete. Teda ak naozaj hľadáte riešenie a nie výhovorky prečo sa dnes nedá behať.

Lezenie

Možno vám to doteraz nikdy nenapadlo, no lezenie je skvelá pohybová aktivita. Posilňujete pri nej prakticky všetky svaly na tele a navyše si cibríte koordináciu pohybov a koncentráciu. Lezecké steny sú už prakticky v každom meste a vyblázni sa na nich každý, od úplných začiatočníkov až po profíkov. Kurzy pre nováčikov sa otvárajú každú chvíľu a ak vás to chytí, môžete skúšať niekoľko techník. Starosti si nemusíte robiť ani s výbavou, všetko vám požičajú priamo v lezeckej škole. Vyskúšajte, ako doplnkový šport je to výborná voľba. Len sa pripravte na to, že na začiatku budete mať svalovicu aj tam, kde ste ju doteraz nikdy nemali. Otestované za vás...

Posilňovanie

Keď vonku tuhne krv v žilách, kvalitná posilňovňa ju dokáže zasa rozpumpovať. Do posilky samozrejme odporúčame chodiť počas celého roka, no ak v lete dávate prednosť workoutovým parkom, v zime vás v nejakom bodybuildingovom centre určite radi privítajú. Ak ste ale doteraz necvičili, určite odporúčame služby profesionálneho trénera. Niežeby sme chceli trénerom nejak vypomôcť v núdzi, ale vám to môže pomôcť vyhnúť sa zbytočnému pretrénovaniu alebo zraneniu kvôli nesprávnej technike. Ono totiž rád ako začať je dnes plný internet, ale radšej sa zverte do rúk niekomu, kto už má v posilke pár rôčkov odmakaných. Aby ste na jar mohli zasa veselo trénovať vonku a nesedeli zranení doma alebo ešte horšie, v nemocnici.

Bedminton/Squash/Tenis

Ak vás športovanie osamote nebaví, no veľké kolektívy vám naháňajú hrôzu, skúste bedminton, tenis, alebo squash. Najmä bedminton a squash zažívajú v posledných rokoch na Slovensku priam renesanciu. Snáď v žiadnom meste, ale ani na dedinách nechýba telocvičňa kde by ste si nemohli zapinkať s košíkmi cez sieť. Väčšinou už však všade existujú špecializované haly, kde si squash, tenis aj bedminton zahráte na profesionálnych ihriskách s certifikovanými rozmermi. Odporúčame chvíľu potrénovať a následne sa zapojiť do nejakej mestskej ligy. Je to oveľa väčšia zábava a možnosť napredovať v rebríčkoch vám dodá ďalšiu motiváciu.

Florbal

Na záver sme si nechali snáď najpopulárnejší halový šport súčasnosti. Neexistuje deň, aby ste nestretli niekoho s florbalovou hokejkou na chrbte. Florbal dobyl Slovensko raketovou rýchlosťou a ak si ho raz zahráte, pochopíte prečo. Je to rýchlejšia, lacnejšia a povedzme si pravdu, aj bezpečnejšia verzia hokeja, ktorú s zahráte v akejkoľvek telocvični. Florbalová výstroj stojí zlomok ceny tej hokejovej a ak by ste aj náhodou nemali v okolí partiu s ktorou by ste si chodili zahrať, nájsť si nejakú novú nie je žiaden problém. Klubov, tímov a hráčov sú všade mraky a takmer s istotou sa len potešia, ak k nim pribudne nový hráč. A ak ste brankár tak vás budú nosiť na rukách lebo tí chýbajú vždy a všade.

Sami vidíte, že zima nemá na športovanie žiaden vplyv. Stále je kopec možností toho čo robiť a neostať sedieť na zadku. Naozaj si nemusíte celú zimu tvoriť tukové zásoby, ktoré budete na jar musieť prácne zhadzovať. Poobzerajte sa okolo seba, nájdite si aktivitu, ktorá vás bude baviť a pustite sa do toho naplno, kedykoľvek, aj v decembri.

TIP: Dôležité pri športovaní v chladnejšom počasí  vonku je neprehnať to hneď na začiatku. Nároky zvyšovať postupne aby ste predišli prechladnutiu a nemuseli namiesto telocvične navštívniť lekára. Tento článok vznikol v spolupráci s e-shopom zdravotníckeho oblečenia koi-uniforms.sk.