O florbale v zahraničí už sme tu toho napísali dosť. Pozrime sa aj na to ako vyzerá florbal na  Slovensku. Schválne čo o ňom viete? Florbal na Slovensku zďaleka nemá také korene, ako v zahraničí, dokonca výrazne zaostávame aj oproti Českej republike.

Slovenský zväz florbalu

To však neznamená, že by mladý šport u nás nenapredoval. Od roku 1998, kedy oficiálne vznikol Slovenský zväz florbalu (SZFB) a stali sme sa členom Svetovej florbalovej federácie, florbal v SR prešiel poriadny kus cesty. Dôkazom sú výborné výsledky našich reprezentácii, o nich si však napíšeme niekedy nabudúce. Dnes vám chceme, v skratke, predstaviť súťaže a kluby na Slovensku. Počet florbalových súťaží v SR rastie. V mužskej kategórii sa na Slovensku organizujú súťaže v troch výkonnostných kategóriách.

Extraliga mužov

Najvyššou súťažou hranou na Slovensku je Salming extraliga. Tú bude v jubilejnej 15. sezóne, 2015/2016, hrať 12 tímov, systémom základná časť + play-off. Majstrovský titul bude obhajovať florbalový klub Grasshoppers Žilina a nováčikom v súťaži je tím FBC Skalica.

1. liga mužov

V hierarchii druhá liga, no oficiálnym názvom 1. liga mužov bude mať v nadchádzajúcej sezóne tiež 12 účastníkov, čo je o 3 viac ako v minulej sezóne. Oproti minulému ročníku je nová celá polovica mužstiev. Budeme zvedaví, ako sa to na kvalite súťaže prejaví.

2. liga mužov

Tretia najvyššia súťaž 2. liga mužov, je riešená regionálnym spôsobom. Hrajú sa štyri regionálne ligy. Bratislavská 2. liga mužov, Západoslovenská 2. liga mužov, Stredoslovenská 2. liga mužov a Východoslovenská 2. liga mužov. Víťazi z každého regiónu postupujú do 1. ligy mužov.

Súťaž juniorov

Od sezóny 2013/2014 sa v mužskej kategórii hrá aj ligová súťaž juniorov. Momentálne ju hrá 12 klubov a oba tituly zatiaľ získal klub FBC Grashoppers AC UNIZA Žilina.

Extraliga žien

Ženská kategória je súťažami menej početná ako mužská. Najvyššou ženskou súťažou je Extraliga žien, ktorú bude hrať v novej sezóne 9 účastníkov, čo je o 2 viac ako v minulej sezóne. Titul budú obhajovať dievčatá z Tvrdošína. Pôvodne malo v súťaži štartovať až 10 účastníkov, no Kysucké Nové Mesto sa prihlásilo len do 1. ligy (aktualizované - Kysucké Nové Mesto nastúpi v extralige žien). Tú hralo v minulom ročník 8 tímov, no do nového sú zatiaľ prihlásené iba štyri kluby. Veríme však, že sa prihlásia aj ďalšie.

Mestské ligy

Okrem týchto, nazvime ich celorepublikových, súťaží má však florbal solídne podhubie, prakticky v každom väčšom meste. Hlavne vďaka množstvu mestských líg a rôznych turnajov, kde si môžu zahrať aj hráči so štatútom amatéra, hoci iba v prenesenom význame, keďže, až na výnimky, florbal na Slovensku nehrajú hráči profesionálne. Veľkú pomoc v rozvoji súťaží, a florbalu celkovo, poskytujú školy, kde sa florbal hráva v rámci telesnej výchovy a školy často poskytujú klubom telocvične, aby mali vôbec kde hrať.

Slovenské kluby

Po prechádzke súťažami sa pozrime ešte na kluby. Päťnásobným majstrom Slovenska je klub HKL-MJM Petržalka, no ten už na florbalovej mape nenájdete. Za najúspešnejší, aktívny, slovenský klub tak môžeme považovať 1. FBC Trenčín, ktorý už má na svojom konte 4 tituly. Minulý rok však prekvapujúco skončil už vo štvrťfinále play-off. V meste má FBC silného rivala M-Šport Salming Trenčín a derby bývajú niekedy skutočne vyhecované. 

Silnú pozíciu si vo florbale drží východ Slovenska, v tomto mu môžu ostatné športy závidieť. V najvyššej súťaži sú až 4 kluby z východu. Metropolu východu v najvyššej súťaži reprezentujú až 2 kluby, ATU Košice a Florko Košice. Florko dokonca v predminulej sezóne získalo titul. Okrem nich východ zastupujú tímy z Prešova a Sabinova.

Silnú tradíciu má florbal aj v Žiline, veď ako sme už spomenuli posledný majster je práve z tohto mesta. Kedysi aj tu hrávali najvyššiu súťaž dva kluby, no dnes už mesto reprezentujú iba Grasshoppers.

Zo svojich pozícií troška ustúpili bratislavské kluby, hoci 3 kluby v najvyššej súťaži sú buď priamo z mesta, alebo jeho okolia. No kedysi to bývalo aj lepšie. Veď o Petržalke už sme hovorili a historicky tretí najúspešnejší klub a tiež dvojnásobný majster z Ružinova už je tiež len v spomienkach hráčov.

Záver

Keď to, aj keď neradi, lebo by sa o tom dalo písať dlho, zhrnieme, florbal je na tom na Slovensku dobre a je potešujúce, že sa mu darí aj v regiónoch, kde sa tradičným športom moc nedarí, veď v ženskej kategórii sú dvojnásobnými majsterkami dievčatá z Tvrdošína a pred nimi tiež dvakrát vyhrali titul aj ženy z Pruského. Spomenúť môžeme aj ďalšieho zástupcu z Oravy, Dolný Kubín, ktorý v mužskej kategórii momentálne hráva druhú najvyššiu súťaž.

Dúfame, že sa prebudia aj ďalšie mestá a onedlho si celorepublikové súťaže zahrajú aj chlapci, alebo dievčatá vo Zvolene, Martine, či napríklad Považskej Bystrici. Držíme palce a každému novému klubu na mape prajeme veľa šťastia.