Pokiaľ to s florbalom myslíte skutočne vážne, asi ste už prišli na to, že len talent a tréning nestačia.  Okrem regenerácie, je veľmi dôležitým prvkom v procese zdravého športového vývinu aj stravovanie. Ak sa stravujete zle, bude vám chýbať energia, čo sa prejaví hlavne v koncovkách zápasov a v zníženej schopnosti tela zregenerovať sa po tréningu, alebo zápase.

Najdôležitejšími prvkami pre vašu výživu sú cukry, tuky a bielkoviny. Tak ako potrebuje auto benzín, aj ľudské telo potrebuje svoje palivo a práve tieto tri veci sú pohonnou hmotou stroja, zvaného človek.

Cukry

Základným a rýchlym zdrojom energie pre telo sú cukry. Ale treba rozlišovať cukor a cukor. Jedna čokoláda sem - tam neuškodí, ale zvýšený príjem takýchto jednoduchých cukrov vedie k vzniku nežiadúcich tukov a v konečnom dôsledku k obezite. Florbalista by sa mal skôr zamerať na cukry obsiahnuté v ovocí. Sú ľahšie a telo sa s nimi vie vysporiadať oveľa účinnejšie.

Tuky

Čo sa týka tukov, netreba sa ich báť, aj oni sú zdrojom a zásobníkom energie, dokonca s dvojnásobnou energetickou hodnotou oproti cukrom. K ich užitočnej premene však potrebujete fyzickú aktivitu, čiže veľký príjem kyslíku. Preto je veľmi dôležité, aby sa príjem tuku u florbalistu obmedzil na prijateľnú hranicu. Odporúčame to nepreháňať s príliš mastnými a ťažkými jedlami. Vhodnou náhradou je napr. mäso z hydiny, ryby a orechy.

Bielkoviny

Pri bielkovinách si treba dať pozor. Aj oni síce môžu byť zdrojom energie, no telo sa k nim takto stavia až v tom najkrajnejšom prípade. To znamená, že berie zo svalovej hmoty a florbalistu tak vlastne oslabuje. Preto sa pri zdrojoch energie treba obzerať v cukroch a tukoch a bielkoviny brať ako stavebný prvok pre rast svalov. Stravovací špecialisti pre športovcov odporúčajú jesť jedlá s obsahom bielkovín v pomere 60 % živočíšnych : 40 % rastlinných. A aké sú najlepšie zdroje bielkovín? Výrobky zo sóje, opäť hydina a strukoviny.

V prípade, že chcete bielkoviny doplniť proteínovým doplnkom, odporúčame prečítať si článok tom, ako vybrať najlepší proteín

Dávkovanie

A ako by mal vlastne florbalista jesť? Odporúča sa rozdeliť si jedlo do 5-6 porcií denne. Pričom celkový denný energetický príjem by mal byť rozdelený zhruba takto: 60 až 70 % sacharidy, 10 až 20 % tuky a 15 až 20 % bielkoviny. Všetko záleží od vášho veku, výšky, váhy, množstva tréningov a zápasov a pod. Samozrejme tiež od chute, ale pri nej už sa musíte vedieť troška  zabrzdiť.


Ak chcete príklad ako by mala vyzerať denná strava florbalistu tu je naša predstava:

Raňajky: ovsenná kaša s ovocím a orieškami alebo ryžový nákyp s ovocím a tvarohom / puding + piškóty + ovocie / celozrnné pečivo + jogurt alebo tvrdý syr, prípadne vajcia + ovocie  / celozrnné pečivo + džem alebo med, prípadne tiež nutella + ovocie.

Desiata: celozrnné pečivo so šunkou a syrom + ovocie + oriešky

Obed: zeleninový alebo mäsový vývar + biele mäso + ryža alebo cestoviny, prípadne zemiaky + kompót alebo zeleninový šalát.

Olovrant: celozrnná bageta so šunkou a syrom alebo tvarohová pomazánka + zelenina / zapečené cestoviny alebo rizoto + zelenina.

Večera: biele mäso + zemiaky alebo ryža, prípadne cestoviny + zelenina / celozrnný chleba + tvaroh, alebo vajcia + zelenina.

Pitie

Na pitie voda, čaj, alebo džús (s čo najvyšším percentom ovocia). Vyhýbajte sa sýteným nápojom a nesnažte sa pred zápasom nahnať energiu tzv. energetickými nápojmi. Nepomôžu vám, naopak na konci zápasu môžu mať práve opačný efekt.