Od 50. tich rokov, kedy sa (prekvapivo) zrodil v USA si prešiel dlhú cestu. Od rozvinutia florbalu v škandinávskych krajinách (ako hlavné krajiny tohto športu sa doteraz považuje Švédsko Fínsko, taktiež i Švajčiarsko – kde ako zvláštnosť, ktorú spomenieme, že v minulosti sa od hokeja tento šport príliš nelíšil - nakoľko i tuto mohol brankár používať hokejku, čo samozrejme v dnešnom florbale nenájdete), ktoré sa stali mekkou tohto športu až po založenie medzinárodnej florbalovej federácie v roku 1986 sa toho udialo skutočne veľa, čo si rozoberieme v iných článkoch. V tomto článku sa primárne zameriame na rozvoj a úspechy tohto športu v našich končinách.

V roku 1996, kedy sa konali prvé majstrovstvá sveta vo florbale (vtomto roku bolo v IFF prihlásených len 18 krajín) na Slovensku bol tento šport prakticky ešte len v plienkach. Do IFF sa Slováci dostali v roku 1999 a tým sa začala písať novodobá história Slovenskú florbalu. Od tohto roku sa počet oficiálne registrovaných klubov a hráčov rapídne rozširoval. Najväčší nárast bol zaznamený v rokoch medzi 2006 a 2012. V súčasnosti je registrovaných na Slovensku približne cez 60 klubov a niečo cez 6300 hráčov.

Prvý turnaj, ktorý sa na Slovensku hral, sa konal taktiež v roku 1999 pod názvom Slovak Open. Tento turnaj už v súčasnosti neexistuje, no Slovensko má nový, veľmi silný turnaj Slovak Floorball Cup, ktorý má našliapnuté stať sa veľkou tradičnou udalosťou vo florbalovom svete. Slovenská florbalová extraliga vznikla na Slovensku v roku 2001 a organizuje ju SZFB. Najúspešnejším tímom je tím z Bratislavy – HKL – MJM Petržalka. Začiatok sezóny 2013/14 priniesol zmenu názvu podľa hlavného partnera a to predajcu florbalového príslušenstva Salming. V roku 2008 sa mužom na Majstrovstách sveta skupiny C podaril krásny výsledok kedy vo finále porazili Španielsko a presunuli sa z C skupiny do skupiny B.

V roku 2012 sa Slovensko kvalifikovalo na MS vo Švajčiarsku, kde si vydobilo krásne 8. miesto a už nebolo pochýb o tom, že našu krajina, podobne ako to bolo v minulosti s hokejom, treba brať vtomto športe vážne. O rok neskôr sa naši juniori na MS umiestnili ešte o priečku lepšie a to na 7. mieste. Slovensko má už aj zástupcov, z radov slovenských hráčov, ktorým sa podaril nevýdaný úspech a skončili v škandinávskych a švajčiarskych najvyšších súťažiach, ktoré sa samozrejme, aj vzhľadom na históriu pokladajú za NHL florbalu.

Tento rok sa taktiež podarilo slovenským zástupcom florbalu ďalší pozitívny kúsok kedy sa niekoľko členov slovenského florbalu dostalo aj do rôznych radov IFF. Netreba ale hlavne zabúdať na fakt, že tento rok sa po dlhých jednaniach s IFF uskutočnia MS sveta žien v Bratislave a to od 1 do 9. Decembra 2017. Na šampionát príde 16 družstiev z celého sveta. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti musí byť každému jasné, že Slovensko sa pomaly ale určite stáva jednou zo svetových florbalových ,,veľmocí,, a že postupne môžeme očakávať a dúfať, že mladých a talentovaných hráčov z našej prekrásnej krajiny bude len a len pribúdať.