Kvalitní brankári sú (nielen) vo florbale nenahraditeľní. Hovorí sa, že dobrý brankár je 50 % úspechu celého tímu a aj my sme sa pri množstve zápasoch mnohokrát presvedčili, že tomu tak skutočne je.

Na tom, aby brankár podal 100 % výkon má podiel veľa vecí. Jednou z najdôležitejších je však florbalová brankárska výstroj. Tá sa od tej hráčskej podstatne líši. Hráč v poli rieši hokejku, obuv a maximálne nejaké doplnky, brankári to majú zložitejšie. Súčastí výstroje je podstatne viac, hoci nie každý brankár potrebuje všetky. V tomto článku si však predstavíme tie veci, ktoré si myslíme, že by ste si mali zabezpečiť, ak sa hodláte "posadiť" do bránky a čeliť štipľavým strelám protihráčov.

Prilba (maska)

Florbalová prilba pre brankára alebo florbalová brankárska maska, je veľmi dôležitou súčasťou výstroje. Do súťažných zápasov vás bez nej ani nepustia a my vám odporúčame bez masky radšej do bránky nechodiť vôbec, ani na tréningu. Predsa len, strely lietajú rýchlosťou aj okolo 200 km/h. To bohato stačí na poriadny monokel. Pravidlá nejaký presný tvar prilby nepredpisujú takže je to na vás, určite však myslite hlavne na to, aby bola prilba dostatočne pevná a zároveň ľahká, predsa len strávite v nej dosť minút a váš krk vám za každý ušetrený gram na konci zápasu poďakuje. Vybrať si musíte zo seniorskej alebo juniorskej veľkosti, v tomto veľká variabilita nie je.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU BRANKÁRSKYCH MASIEK 👈

Vesta

Ďalší nevyhnutný kúsok florbalovej brankárskej výstroje. Vesta chráni najmä trup brankára. Existuje viacero typov, niektoré chránia celý trup, iné len hrudník. Záleží od preferencií brankára čo si vyberie. Pri samotnej veste netreba príliš riešiť nejaké parametre. Prakticky všetky sú zo syntetických textilných materiálov, vystužené špeciálnymi penovými výstelkami. Jediné na čo si treba dať dobrý pozor je veľkosť. Platí, že si treba vybrať brankársku vestu rovnakej veľkosti, ako klasické oblečenie, ktoré nosíte. Čiže ak nosíte tričko veľkosti M, vesta v tejto veľkosti by vám mala sedieť tiež.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU BRANKÁRSKYCH VIEST 👈

Chrániče kolien

Kvalitné chrániče kolien sú pre brankára neoceniteľné. Nepodceňujte ich voľbu. Ono sa to možno nezdá, no na kolenách budete pri florbale tráviť drvivú väčšinu času. Preto si na ich výbere dajte záležať. Kupujte si výhradne florbalové chrániče, ktoré sú uspôsobené priamo pre florbal a nehrozí vám tak zranenie ani pri špecifických pohyboch. Viac, ako inde tu platí, že čím drahší model, tým vyššia kvalita. Naozaj vám odporúčame na chráničoch kolien nešetriť. Dbajte na to, aby ste si vybrali správnu veľkosť. Veľké chrániče vám nebudú držať na mieste a malé vás nepríjemne otlačia. Treba vyskúšať čo vám sedí a potom sa toho držať.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU CHRÁNIČOV KOLIEN 👈

Chrániče lakťov

Ďalší typ chráničov je ten na lakte. Niektorí brankári ich nepoužívajú, no my ich (najmä) mladším brankárom odporúčame nosiť. Predsa len zraniť si lakeť nie je vôbec zábavné. Brankári, ktorí ich nosia zhodne tvrdia, že im dodávajú viac sebavedomia pri skokoch a častých akrobatických zákrokoch. Hodiť sa po loptičke s lakťovými chráničmi a bez nich je rozdiel. Veď vyskúšajte ☺.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU CHRÁNIČOV LAKŤOV 👈

Dres

Dres je pre brankára už len akási čerešnička na torte. Je to viac estetická, ako praktická záležitosť. Vyberajte najmä podľa toho čo sa vám páči. Niektorí brankári veria, že čím krikľavejšie farby, tým lepšie. Psychológia vraj funguje. Vyvracať to nikomu nebudeme. Samozrejme za kvalitu si mierne priplatíte. Môžete si byť ale istí, že drahšie modely lepšie vetrajú, sú ľahšie a pohodlnejšie sa nosia. Ani v lacnejších modeloch to však nie je žiadna katastrofa, poslúžia veľmi dobre. Opäť platí pravidlo, že vyberajte brankársky dres takej veľkosti, akú nosíte v civilnom oblečení.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU BRANKÁRSKYCH DRESOV 👈

Nohavice

Florbalové nohavice pre brankárov majú niekoľko dôležitých funkcií. Jednak by mali čo najviac tlmiť nárazy loptičky, prípade aj hokejok, no musia tiež umožňovať brankárovi rýchlo sa presúvať v bránkovisku. V podstate plnia rolu betónov hokejových brankárov. Tak k tomu treba aj pristupovať. Kvalitné brankárske nohavice spĺňajú obe podmienky a navyše sa v nich počas zápasu neuvaríte. Vyrábajú sa z materiálov na báze teflónu, ktorý je doplnený Lycrou, aby boli nohavice, najmä na kĺboch dostatočne elastické. Drahšie modely vydržia dlhšie a nezničia sa ani na exponovaných miestach, akými sú napríklad kolená alebo zadok. Lacnejšie poslúžia tiež dobre, no rátajte, že nevydržia viac, ako sezónu, dve.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU BRANKÁRSKYCH NOHAVÍC 👈

Rukavice

Opäť súčasť výstroje, ktorou niektorí brankári opovrhujú. Ak však chcete ochrániť dlane a prsty, pred štipľavou loptičkou, veľa iných možností nemáte. Niekto si síce zvykne oblepiť prsty a dlaň izolačkou, ale rukavice sú spoľahlivejšie. Sú vystlané a vystužené, takže dobre tlmia nárazy. Počítajte však s miernou stratou citu a tým, že sa potom horšie chytá loptička. My ale tvrdíme, že je to iba o zvyku. Ak začnete chytávať s rukavicami, zvyknete si na ne a už bez nich do bránky nevleziete.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU RUKAVÍC 👈

Suspenzor

Možno si hovoríte, že loptička je ľahká, ale dostať do chúlostivých partií loptičkou letiacou okolo 200 km/h naozaj neprajeme nikomu. Bolí to verte nám. Preto, nech už máte akokoľvek kvalitné brankárske nohavice, noste aj suspenzor. Veľakrát mu poďakujete.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU SUSPENZOROV 👈

Brankárska obuv

Časy kedy brankári nosili obyčajné sálovky alebo tenisky sú nenávratne preč. Ak chytáte dlhšie asi sami viete, že výdrž takýchto topánok nebola ktovieako závratná. Pokiaľ ste nováčik, spýtajte sa skúsenejších kolegov. Odporučia vám špeciálnu brankársku florbalovú obuv, ktorá je uspôsobená práve špecifickému brankárskemu postoju a je zosilnená práve tam, kde je najnamáhanejšia. Nemusíte sa tak pri chytaní napríklad sústrediť na to, ako máte položenú nohu, aby ste mohli rýchlo urobiť brankársky zákrok. Je to síce iba stotinka sekundy, ale tá niekedy rozhoduje, či padne alebo nepadne gól.

👉 ZOBRAZIŤ PONUKU BRANKÁRSKEJ OBUVI 👈